Literature
Mariusz Szczygieł: Fakta musí zatančit

Pá 26. 7. / 19:00 / Stan literatury a Nové reality

Je tu někdo, kdo nečetl Gottland Mariusze Szczygieła? Szczygiel pro nás objevil nejen leccos z vlastní historie, ale i žánr polské literární reportáže.

A právě jí Szczygieł věnoval svou zatím poslední knihu Fakta musí zatančit. Proč bez detailu nelze spatřit celek? Čím se liší fakt od faktu prezentovaného čtenářům? Je skutečně Chladnokrevně Trumana Capoteho prvním románem non-fiction? K čemu může reportérovi posloužit hodně dlouhá šála? Nová kniha Mariusze Szczygieła je vyznáním lásky k reportáži a současně povinnou četbou pro všechny její milovníky.

Mariusz Szczygieł (1966), spisovatel a novinář. Absolvoval Fakultu žurnalistiky na Varšavské univerzitě, byl dlouholetým reportérem listu Gazeta Wyborcza, kam dodnes píše. Je zakladatelem polského Institutu reportáže, v jehož nakladatelství vydává dokumentární literaturu i českou beletrii. Mariusz Szczygieł patří v současnosti k nejvýraznějším polským reportérům, je držitelem mnoha domácích i zahraničních ocenění. Je autorem reportážních a fejetonistických knih Gottland, Libůstka. Dámské příběhy, Udělej si ráj, Láska nebeská and Projekt: pravda. Gottland, první autorova kniha vydaná v Česku, se stala světovým bestsellerem přeloženým do několika desítek jazyků a ověnčeným mnoha cenami. Za reportáže v knize Není získal autor nejprestižnější polskou literární cenu Nike 2019.

Pořad moderuje šéfredaktor časopisu Host Jan Němec.

Programme sections