Literární program
Zofia Bałdyga / Iryna Zahladko

Út 30.7. / 17:00 / Stan literatury a Nové reality

Dvě výrazné básnířky přinášející unikátní pohledy na jazyk.

Zofia Bałdyga je v jazyce přítomna tak jako v prostoru, tedy nahodile. Vždy má vztah k místu, ten však není určený státními hranicemi, byť by tím místem byl rodný dům a jazykem mateřština. Její verše vytrhávají věcný i symbolický kontext ze světa a shromažďují jej kolem sebe, kolem nás. Je intimita cizí, nebo naše? Tématem česky psané sbírky druhé autorky bloku, ukrajinské básnířky Iryny Zahladko, se mnohdy stává jazyk sám, jeho pravidla, jeho tvar či „tváření“ a také jeho tajemství, spojené třeba s nevyslovitelností naší vlastní úzkosti i strachu. Při četbě těchto básní si osvojujeme znovu vlastní jazyk.

Zofia Bałdyga (1987) je básnířka a překladatelka. Vydala čtyři básnické sbírky v polštině: Passe-partout (2006), Współgłoski (2010),  Kto kupi tak małe kraje (2017) a Klimat kontynentalny (2021). Letos jí v nakladatelství Fra vyšla první česky psaná sbírka Poslední cestopisy (nominace na Literu za poezii). Vystudovala Jižní a západní slavistiku na Varšavské univerzitě. Studuje sociální a pastorační práci na ETF UK. Překládá současnou českou a slovenskou poezii do polštiny (mj. Obcházení ostrova Milana Děžinského, Inventura Kamila Boušky, Z periférií Jany Bodnárové, antologie Sousedky – 10 českých básnířek a Sousedky – 10 slovenských básnířek.). V roce 2021 získala cenu časopisu Literatura na Świecie v kategorii pro začínající překladatele. Působí také jako interkulturní pracovnice. Žije v Praze.

Iryna Zahladko (1986) je česko-ukrajinská spisovatelka, překladatelka, autorka dvou poetických knížek v ukrajinštině (2015, 2018), jedné v polštině (2024) a sbírky Tváření (2023) v češtině. Po studiích teoretické fyziky se začala víc věnovat literárním aktivitám. V roce 2017 získala cenu nakladatelství Smoloskyp – analog české Ortenovy ceny. Během posledních deseti let se angažovala na umělecké scéně, působila jako nezávislá kurátorka a performerka a zúčastnila se několika uměleckých kolaborací. Vydává umělecké ziny; fascinována slovanskými jazyky; feministka. Od roku 2019 žije v Praze.

Pořad moderuje Ondřej Hrabal.

Programové sekce