České a slovenské novinky
České a slovenské novinky
lfs24-sekce-1920x840-cz-novinky-2024
České a slovenské novinky

Světové premiéry, české předpremiéry i výběr toho nejlepšího za uplynulý rok – to je letošní, pestrá a mimořádně nabitá kolekce českých a slovenských novinek.

Ve světové předpremiéře uvedeme autorskou novinku Šimona Holého Hello, Welcome, která nás zavede na karlovarský festival prostřednictvím příběhu tří kamarádek, hereček a třicátnic. Co všechno musí udělat a jakou cenu zaplatit za to, aby posunuly svoji kariéru? Režisérský tandem Petr Kazda – Tomáš Weinreb přichází osm let po premiéře jejich debutu o Olze Hepnarové s dalším kontroverzním titulem. Ve filmu Nikdo mě nemá rád se tentokrát dotýkají témat naší racionality, senzuality a sexuality.

V české předpremiéře uvidíte drama Ema a smrtihlav o maďarské ženě, která za války ukrývá na slovenském venkově židovského chlapce; dynamické drama Vlny o jedné z redakcí Československého rozhlasu, která v letech 1967 a 1968 velmi odvážným způsobem bojovala za svobodu; křehký pohled na rozpad jedné rodiny očima šestileté dívenky Světýlka; animovanou komedii o strastech dospívání Život k sežrání; fascinující dokument Ještě nejsem tím, kým chci být o fotografce Libuši Jarcovjákové; hořkosladkou reminiscenci na novou vlnu Mord o jedné venkovské zabíjačce či energií nadupaný časosběrný dokument Velký finále PSO o amatérském hudebním sdružení z Police nad Metují.

Dostaneme se ale například i na východ Slovenska na počátku 90. let, kdy není jasné, kdo je mafián, kdo elitní agent a kdo řadový policista (Válka policajtů), nebo do jednoho tuzemského zahradnictví, které se rozhodl movitý soused stůj co stůj zlikvidovat (Zahradníkův rok).

Dramaturgie:

Jaroslav Sedláček, kreativní producent České televize, dramaturg, ale hlavně velký fanoušek českého filmu. Nejdřív o něm dlouho psal, pak ho začal i dělat. Má rád kolo, koupání, měkké boční světlo a hlavně filmy, co dokáží diváka (třeba jen na chvíli) změnit. 

Programové sekce