Audiovizuální výchova v pohybu: Inspirace ze zahraničí

Sobota 27.7. / 10:30-12:30, HUB 123

Dávno minulé jsou doby, kdy audiovizuální výchova znamenala projekci filmu a vrcholem aktivity bylo vyplnění metodického listu. Svět filmu se dá poznávat i aktivně a v současné době se objevují stále nové formáty, které možnosti edukace rozšiřují a propojují ji s nevšedními zážitky. V panelové diskuzi vám představíme inspirativní přístupy k filmové a audiovizuální výchově od zahraničních hostů z Nizozemska (Eye Filmmuseum), Itálie (Cineteca Milano), Německa (Deutsches Filminstitut & Filmmuseum) a USA (Facing West Shadows, Exploratorium). Dotkneme se témat kreativní filmové reflexe, online nástrojů pro výuku a aktivizaci školní třídy, herní edukace ve virtuální realitě nebo stínové multimediální projekce propojující minulost a současnost obrazových médií.

Diskusi povede: 

Martin Černý (NaFilM: Národní filmové muzeum, ČR)

Hosté: 

Lydia Greer (Facing West Shadows, Exploratorium, USA)

Pia Bechtle, Nicky Maas (Eye Filmmuseum, Nizozemsko)

Simone Moraldi (Cineteca Milano, Itálie)

Stefanie Plappert (Deutsches Filminstitut & Filmmuseum, Německo)

Partnerem diskuze je kancelář Kreativní Evropa MEDIA – program Evropské unie na podporu evropské kinematografie a audiovizuálního průmyslu. Konsekutivní tlumočení.

Martin Černý

Martin Černý působí od roku 2022 ve vedení Národního filmového muzea NaFilM. Aktivně se podílí na provozu muzea, v roli kurátora na vzniku nových částí expozice a zodpovídá za mezinárodní projekty zaměřené na implementaci nových technologií do expozice muzea (rozšířená realita, herní principy). Jako koordinátor se dramaturgicky podílí na aktivitách platformy pro muzejní inovaci a edukaci museUM JINAK, jejíž vznik v roce 2022 iniciovalo muzeum NaFilM. V oblasti filmu působí již od roku 2014, kdy pracoval jako koordinátor pro krátké a dokumentární filmy v Czech Film Center a od roku 2019 byl zodpovědný za PR a propagaci streamovací platformy DAFilms. Vystudoval obor Filmová studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

industry-2024-foto-hoste-cerny-800

Pia Bechtle

Pia Bechtle je členkou edukačního oddělení v Eye Filmmuseum v Amsterdamu, kde vytváří programy pro školy, festivaly a muzea po celém světě. Absolvovala magisterské studium na University of Amsterdam a předtím získala bakalářský titul na Humboldtově Univerzitě v Berlíně. Spolupracovala s muzeem pro děti MACHmit!, festivalem KUKI a Nadací Jimmyho Nelsona. Pia je lektorkou filmového vzdělávání a mimojiné se věnuje vývoji programů pro studenty se speciálními potřebami (např. program "Světlo, kamera,...emoce!" na posílené sociálně-emocionálních dovedností pomocí filmu).

industry-2024-foto-hoste-bechtle

Lydia Greer

Lydia Greer je mezioborová vizuální umělkyně, filmařka, animátorka a umělecká ředitelka kolektivu Facing West Shadows, a Lumia, který pracuje se stínem a hybridizací uměleckých forem za účelem vytvoření magických aktů vzpoury jakožto experimentálního umění v atmosféře zlaté horečky v sanfranciské oblasti Bay Area. S přesahy do filmu, animace, divadla, opery, loutkohry a sochařských instalací a s pomocí starých i nových technologií a uměleckých forem vytváří Facing West Shadows nečekané divácké zážitky. 

industry-2024-foto-hoste-800-greer

Stefanie Plappertová

Stefanie Plappertová vystudovala divadelní, filmová a mediální studia na Frankfurtské univerzitě. V současnosti je kurátorkou v německém Filmovém Institutu a muzeu (Deutsches Filminstitut / Deutsches Filmmuseum). Mezi výstavy, které od roku 2012 vytvořila, patří například „Film NOIR!“ (2012), „Conscious Hallucinations. Filmic Surrealism“ (2014) a „RED in Film“ (2017). Spoupracuje také s muzeem výtvarného umění Staedelmuseum ve Frankfurtu (Dark Romanticism, 2012) a německou Národní knihovnou (www.kuenste-im-exil.de, 2013). Ve svých výstavních projektech se zabývá především možnostmi vystavování filmu jako média a hledáním způsobů, jak do výstavního prostoru zapojit nové technologie.

industry-2024-foto-hoste-800-plappertova

Nicky Maas

Nicky Maas absolvovala jako filmařka na Utrecht School of the Arts v roce 2011. Od té doby tvoří a režíruje především dokumentární filmy pro nizozemskou veřejnoprávní televizi, které představila na mnoha mezinárodních festivalech. Kromě toho má téměř 10 let zkušeností s filmovou a audiovizuální výukou pro různé stupně vzdělávání. V současné době Nicky úzce spolupracuje s Eye Film Museum v Amsterdamu, kde vytváří vzdělávací programy pro veřejnost, které zkoumají hranice mezi realitou a fikcí.

industry-2024-foto-hoste-800-maas

Simone Moraldi

Simone Moraldi je projektový manažer ve Fondazione Cineteca Italiana. Má bohaté zkušenosti v oblasti filmové výchovy, spolupracuje s různými národními a zahraničními institucemi včetně Univerzity Tre v Římě, Britského filmového institutu. Moraldi sehrál klíčovou roli při vytváření různých projektů v oblasti filmového vzdělávání (např. The Film Corner) a aktivně se účastní seminářů a konferencí zaměřených na budoucnost filmového vzdělávání po celé Evropě. 

industry-2024-foto-hoste-800-moraldi