28. 7. 2024

Tata Bojs se na Filmovce objevili na pódiu i ve filmu

Tata Bojs se na Filmovce objevili na pódiu i ve filmu

28. 7. 2024

Skupina Tata Bojs v sobotu večer na Filmovce vystoupila před zaplněným Masarykovým náměstím. Kromě hudby ale do Uherského Hradiště přivezla i dokument o více než pětatřiceti letech historie kapely, který do kin zamíří 5. září.

"My jsme kapela Tata Bojs z Hanspaulky," pozdravil baskytarista skupiny Marek "Mardoša" Huňát před sobotním koncertem tradičně návštěvníky LFŠ. V téměř dvouhodinovém setu hudebníci v čele s frontmanem a bubeníkem Milanem Caisem zahráli své největší hity. Nechyběly Pěšáci, Opakování nebo Attention aux Hommes!.

Na Filmovce zazněla i píseň Filmařská. "Tu nemůžeme nezahrát. Věnujeme ji všem začínajícím filmařům, ať se jim splní jejich filmařské sny," řekl Cais. Divákům kapela představila i dvě zcela nové písničky, jež se objeví na připravovaném EP, které by mělo vyjít ještě tento rok.

Tata Bojs se na Filmovce letos neukázali jen jako hudebníci. Objevili se také na filmovém plátně, a to s dokumentem tata_bojs.doc, jejž o skupině natočil držitel čtyř Českých lvů Marek Najbrt. "Není to náš film. Je to Markův autorský pohled na naši kapelu," podotkl Cais při nedělní projekci.

Dokument podle hudebníků rekapituluje pětatřicet let fungování kapely, půlkulaté výročí oslavila už loni. "Přijde mi pěkné, že ten dokument přichází v době, kdy jsme ještě aktivní. Není to klasický dokument po nebo těsně před naším koncem. Tedy doufám," pobavil diváky v Klubu kultury Mardoša.

Snímek, jak je u Tata Bojs zvykem, ozvláštňuje futuristická linka, jíž se chopili herci z uskupení Vosto5. Členové kapely původně zamýšleli, že by herci ztvárňovali přímo je samotné a hudebníci by tak v dokumentu vystupovali jen v archivních materiálech. Cais výsledek glosoval: "Chtěli jsme se vyhnout klasickému dokumentu s mluvícími hlavami. No, nakonec je to klasický dokument s mluvícími hlavami."

Dokument o Tata Bojs po předpremiérách v Karlových Varech a Uherském Hradišti vstoupí do kin 5. září. "Film je uzavírkou třiceti pěti let kapely. My vlastně pořád něco uzavíráme," dodal pobaveně Cais.

Autor: Jakub Hříbek

Foto: Petr Mlch

Novinky